De raadsfractie van de VVD in Rotterdam is "verbouwereerd" over het "beduvelen" van de stad bij het aanwijzen van 500 extra plaatsen voor asielzoekers in de regio in december, door toenmalig staatssecretaris en partijgenoot Ankie Broekers-Knol. Die aanwijzing leek op een verplichting, maar was het niet.
Maandag bleek dat gemeenten, waaronder Rotterdam, ten tijde van de aanwijzing niet wisten dat het kabinet geen juridische grondslag had om gemeenten op te dragen asielzoekers op te vangen. Broekers-Knol bekende in een brief aan de Kamer dat het niet ging om een aanwijzing in juridische zin en dat ze de gemeenten dan ook niet tot extra opvang kon verplichten. Dat leidde tot boosheid en onbegrip bij de gemeenten. Zo stopte de gemeente Albrandswaard vrijwel gelijk met de voorbereiding van de opvang van asielzoekers in Rhoon.
De VVD wil dat de 'bevolen' noodopvang in Rotterdam onmiddellijk wordt afgebouwd en wil ook geen nieuwe instroom meer accepteren. Ook moet Rotterdam zich weren tegen "nieuwe pogingen tot overbluffen door het Rijk". Elke afspraak dient wat betreft de fractie juridisch te worden getoetst en contacten vinden zoveel mogelijk plaats in aanwezigheid van juridische ondersteuning.
"We vonden het toen al een strategische blunder, maar na het horen van deze nieuwe informatie schieten woorden gewoon tekort", schrijft het Rotterdamse VVD-raadslid Tim Versnel. Hij omschrijft het als besturen zoals ’t zou worden uitgebeeld in een B-film. "Het Rijk dat op zo’n manier de eigen steden beduvelt? Te klunzig om serieus te nemen. Alleen dit is een waargebeurd verhaal, waar onze mensen in Rotterdam nu mee te maken hebben. Het is zeer beschadigend en niet aanvaardbaar. Vertrouwen komt te voet, en gaat te paard. En dat paard is door deze hele kwestie tot over de horizon verdwenen."
Versnel hoopt op goede samenwerking met Eric van der Burg, de opvolger van Broekers-Knol, ook lid van de VVD. "We wensen de nieuwe staatssecretaris alle goeds en veel succes om met een dergelijke ondersteuning, waar kennelijk met zoveel minachting naar het lokale bestuur wordt gekeken, een goede relatie met gemeenten op te bouwen".
Donderdag vergadert de Rotterdamse raad over de kwestie. Burgemeester Ahmed Aboutaleb noemde de bekentenis dinsdag verbazingwekkend. "Ik las al dat juristen de juridische basis van de aanwijzing betwisten. Het blijkt dus waar te zijn. Voor de toekomstige verhoudingen tussen Rijk en gemeenten/regio’s is dit zeer schadelijk."